Motivele pentru care avioanele zboară atât de sus

de: Bianca Prangate
05 03. 2018
Mike Kelley

Cele mai multe avioane comerciale zboară la altitudini de peste 10.600 de metri, mai sus decât elicopterele și mai jos decât Concorde.

Unul din motivele pentru care altitudinea de zbor este așa mare este că aerul se rarefiază mai sus, iar avioanele ajung să zboare mai rapid și să consume mai puțin combustibil. Doug Morris, căpitan la Air Canada, e spus că regula generală este cu cât mai sus, cu atât mai bine, „pentru că aerul mai rarefiat impune mai puțină rezistență”.

Altitudinea ideală pentru zbor este undeva între 10.600 și 12.800 de metri – dacă zboară mai jos, rezistența din partea aerului este prea mare, iar mai sus, lipsa de oxigen afectează motoarele. Altitudinea ideală variază în funcție de greutatea avioanelor – astfel, cele mai grele vor zbura mai jos, iar cele mai ușoare vor zbura mai sus.

Un alt motiv pentru care aceste avioane comerciale zboară atât de sus este pentru a evita vremea rea. Dacă ai mers cu avionul, probabil ai văzut că sus vremea este mereu frumoasă, indiferent de cum este la sol. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea fenomenelor meteorologice au loc în troposferă, până la 10.900 de metri. Tocmai de aceea, avioanele preferă să zboare mai sus, în stratosferă, acolo unde norii, ploile și vânturile nu mai au șanse să afecteze zborul.

De asemenea, altitudinea mare la care zboară avioanele comerciale mai are un beneficiu. Când zboară atât de sus, evită traficul aerian cauzat de avioanele mici, elicoptere și drone, dar și stolurile de păsări.

O explicație pentru altitudinile de zbor comerciale mai este și viteza de reacție a piloților. Dacă în timpul zborului se întâmplă ceva neașteptat – precum pierderea unui motor, pilotul are mai mult timp la dispoziție pentru a reacționa și a salva situația.

Există și o altitudine minimă de zbor, pentru a evita zgomotul și a spori siguranța, potrivit lui Richard Taylor, de la British Civil Aviation Authority. Niciun avion nu are voie să zboare mai jos de 300 de metri de o zonă populată sau mai jos de 150 de metri deasupra unei persoane, vehicul sau structuri.

În ceea ce privește o altitudine maximă, nu există. Cu toate astea, motoarele avioanelor vor întâmpina dificultăți pe măsură ce crește altitudinea. Recordul pentru cel mai înalt zbor îl deține Alexandr Fedotov, care a zburat un avion militar Soviet MiG-25M la 37.648 de metri înălțime.